18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja NIJEDNA ŽENA MANJE, NIJEDNA MRTVA VIŠE!

  • Post category:Sve vesti

https://www.zeneprotivnasilja.net/…/1037-saopstenje-za-medi…
18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja
NIJEDNA ŽENA MANJE, NIJEDNA MRTVA VIŠE!
“Celog života imam beleg deteta bez roditelja, deteta čiji je otac ubica, a majka žrtva. Pokušavam sa tim da se nosim i nekako živim”.

Žena, čiji je otac ubio majku pre 28 godina
U Srbiji je od početka 2020, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena. Podaci za poslednje 2 decenije govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem[1]. Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je, podsećamo, doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Na današnji dan, pozivamo relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivamo državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama. Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa COVID 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti.

Našim korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive.